fredag 19 december 2008

Better Learning With Sites and Sound

Denna rapport som publicerats på http://www.insidehighered.com/news/2008/12/03/audio är intressant och tankvärd. Bifiogar nedan en kort sammanfattning från Högskoleverket.

Många lärare använder idag digitala hjälpmedel i sin undervisning, och en del tänjer gränserna ordentligt. Ny forskning i USA antyder nu att det verkligen finns anledning att utnyttja tekniken. En kvalitativt inriktad studie har funnit att Web-baserade verktyg som möjliggör för flera studenter att samtidigt bearbeta ett dokument ger studenterna en ökad förståelse. I en annan, fortfarande pågående studie, kan man med statistisk signifikans visa att lärarna kan betygssätta studenternas arbeten effektivare om de lägger in sina kommentarer som ljudfiler direkt i dokumenten. Vissa debattörer anser att de nämnda teknikerna är exempel på sådant som lyfts fram av rent kommersiella skäl. Det gäller dock inte fullt ut för de Web-baserade verktyg som är fritt tillgängliga på nätet och allt oftare används av studenterna. Ett exempel är Google Docs. Det är en programvara för både minnesanteckningar och gemensam och samtidig bearbetning av dessa. Programmet fungerar för såväl textfiler som kalkylblad och presentationer. Ett liknande program — Buzzword — har testats parallellt med sedvanlig hantering med hjälp av Word. Försöken visade att de som arbetade i Buzzword oftare använde grafik och tabeller i kombination med text för att förklara komplicerade förhållanden. De var också mer nöjda med sina arbeten. En ytterligare studie visar att studenter som får lyssna till texten eller kommentarer samtidigt som de läser den får ett bättre lärande. 

fredag 5 december 2008

Det blir enklare med Libris

Hade en föreläsning för en tid sedan och kom av någon anledning att visa upp Libris referenslisttjänst. Vad det handlar om är att man på Libris kan nyttja en funktion som automatiskt skapar referenslistor allt enligt det system man själv vill nyttja, dvs Harvard, Oxford, RIS, Refworks m.fl. Det fina är att man kan söka på ett antal böcker och spara dem i sin lista och därefter bara beställa en lista utifrån valt system. Ett givet verktyg för våra studenter.

Angående min föreläsning...jag hörde många som suckade högt och bara sa...tänk om detta funnits när jag studerade.

torsdag 4 december 2008

Diigo - Web2.0 till stöd för forskning

Diigo - Web Highlighter and Sticky Notes, Social Bookmarking and Annotation, Social Information Network!

Det kommer hela tiden nya Web 2.0 program och tjänster och många av dessa är helt enkelt inte bra. Diigo däremot ger mersmak. jag har ännu bara testat Diigo under förmiddagen men jag ser stor potential i Diigo inte minst utifrån ett forskningsperspektiv. Det hela går ut på att man delar information om det som intresserar en, det kan i praktiken innebära att jag inom mitt forskningsområde finner något intressant. Grejjen är den att jag kan med Diigo se vilka andra som också finner intresse av samma information samt se vad de ev. har skrivit om detta ämne. Det går vidare att koppla samman flera personer som arbetar inom samma område och där kan utbyte mellan dessa initieras. Det är lite svårt att förklara men inte desto mindre viktigt att testa. I filmen nedan kanske du kan bli lite klokare över vad det handlar om:


Läs också denna artikeln från TechTalk-Best practices

ICT mission fortsätter

Vi har nu avslutat vår resa till Kanada och kommit hem med många intryck och upplevelser. Vi har mycket att fundera över och kommer att publicera en rapport så småningom. Just nu så har vi diskuterat om framtiden för bloggen och vi har bestämt att fortsätta att skriva i denna för det finns mycket kvar att göra i vårt "mission".