torsdag 20 november 2008

Ett litet men trevligt välkomnande

En av byggnaderna på Simon Fraser University

Det är inte så svårt att finna rätt i trafiken i Vancouver...alla gator är mer eller mindre ordnade i ett rutnät så att hitta till Simon Fraser University (se på kartan) var inte så svårt. Däremot var det svårare att hitta på detta gigantiska Campus som satsat på byggnader och betong. Efter lite guidning av trevliga och hjälpsamma studenter så fann vi en rätt byggnad och vi var väntade. Den första halvtimmen fick vi en genomgång av Director Yvonne Tabin. En kvinna som verkligen kunde snacka snabbt och tyvärr gav inte detta inledande särskilt mycket. Därefter samtalade vi med de som arbetar i verksamheten vilket blev mer intressant.Centre for Online and Distance Education (CODE) är en avdelning som servar institutioner och dess lärare med allt material som lärarna önskar i form av illustrationer, LMS frågor såväl som hjälper till med att finna rätt i copyright-djungeln. Bara den sistnämnda uppgiften sysselsätter två personer på CODE. Det innebär att om jag önskar så kan jag be CODE undersöka möjligheterna till att nyttja ett upphovsrättsskyddat material samt även se till att läraren kan nyttja det materialet (i den mån det är möjligt). Organisationen är stor med många anställda samtidigt som vi finner att trots denna stora avdelning så når man inte fram. I stort sett är denna service kostnadsfri för beställarna vilken inte alltid är så lycket förstod vi.
Som exempel kan nämnas läraren som beställde ett mycket stort material där många illustrationer mm ingick vilket tog hundratals timmar att ta fram för CODE. När sedan det hela var färdigställt så ville inte läraren nyttja materialet.

Fler reflektioner om detta möte kommer. När vi var färdig med mötet så var det dags att tacka på vårt traditionella sätt....med en Dalahäst såklart.

Inga kommentarer: